Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a tranzitker.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

GY.I.K.

A Goldenfood libamell vasban és rézben gazdag, és kiváló cinkforrás

A humán szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagnak minősül a cink, a réz és a vas, hiszen ezek fontos szerepet játszanak a szervezet természetes védekezőképességének fenntartásában, illetve fokozásában. Egy friss kutatás igazolta, hogy a Goldenfood libamell vasban és rézben gazdag, azaz az ezekre az ásványi anyagokra előírt napi beviteli referenciaérték – azaz a naponta fogyasztásra ajánlott mennyiség - kétszeresét tartalmazza. Ugyanez a vizsgálat megállapította, hogy a Goldenfood márka alatt kereskedelmi forgalomba kerülő libamell a naponta bevinni ajánlott értéket elérő mennyiségben tartalmaz cinket is, így kiváló ásványianyag-forrás mind a vas, a réz és a cink tekintetében.

 

Mi az a pecsenyeliba?

Pecsenyelibának az 56-63 napos, azaz kilenc hetesnél nem idősebb, fehér tollú 4 kilogrammnál nagyobb testtömegű lúd minősül. Bőr alatti zsírrétege nem vastagabb, mint 3 mm. Az állat ebben a korban még szűztollában vannak, azaz első tollváltása még nem fejeződött be.

 
Mit nevezünk húslibának?

Húslibán általában azok a 16-23 hetes fehér tollú állatok értendők, amelyek háromhetes lábon hizlalás után kerülnek vágásra. Értékes húsrészeik aránya meghaladja a pecsenyeludakét. Ugyanakkor zsírosabbak is – bőrük alatt 4-5 mm vastag zsírréteg képződik. A húsliba előállítása két fázisban történik, az előnevelőkben töltött 3-4 hetet követően az állatokat áttelepítik és vágásig a hízlalásuk már az utónevelőkben vagy legelőkön folytatódik.

 
Miért nem kapható az üzletekben lúd- és kacsatojás?

Ennek több oka is van. Egyrészt, a lúd életmódjánál fogva potenciális szalmonella hordozó, ezért étkezési tojás a fertőződés veszélye miatt lúddal nem termelhető. A másik ok, hogy lényegesen kevesebbet tojik más baromfikhoz képest: januártól májusig mintegy 30-60 db tojást. Mesterséges beavatkozás nélkül az év hátralévő részében, nem tojik.

 
Miért nem tépjük a libákat?

A lúdtartásnak a hasznosítási céltól függően többféle formája ismeretes. Ennek megfelelően megkülönböztethető húslúd, pecsenyelúd, toll-lúd és májalapanyag. Mivel a Tranzit Csoport kizárólag fehér tollú pecsenye- és húslibákat tenyészt és nevel, így a sem a tenyészludak, sem pedig a húsáru-alapanyagul szolgáló állatokat nem tépi.

 
Kíméletesen bánunk-e a libákkal?

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 6.§-a kimondja, hogy az állatoknak tilos indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat okozni. A vonatkozó jogszabályra is tekintettel, a Tranzit Csoportnak is törvény adta kötelessége – aminek maximálisan eleget is tesz - az állatok fájdalmát csillapítani, lehetőség szerint kiküszöbölni.