Minőség és innováció

 

A Tranzit Csoport minőségmenedzsment rendszerének kialakításakor - a gazdaságos és hatékony működés megteremtésén túl – törekedett arra, hogy megfeleljen a minőség-, és élelmiszerbiztonsági politika által, a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) vonatkozó előírásaiban, az MSZ EN ISO 22000:2005 szabványban, az IFS nemzetközi élelmiszerszabványban, valamint a BRC globális élelmiszerügyi szabványban meghatározott követelményeknek.

A fejlesztéseknek köszönhetően, a Tranzit Food Kft. üzemében feldolgozott baromfi a „szántóföldtől az asztalig" („from farm to fork”) ellenőrzött és dokumentált termelési rendszerből kerül a fogyasztókhoz.

 

A mindenkor megbízható prémium minőség biztosítása érdekében az elmúlt évtizedekben a TRANZIT Csoport a folyamatos fejlesztés mellett kötelezte el magát. Ennek eredményeképpen a vállalat tevékenysége mára a húsliba- és pecsenyekacsa-ágazat teljes vertikumát felöleli, így a jó gazda szemével követheti végig a teljes termékpályát: működése kiterjed a tenyésztés, a keltetés, a takarmánykeverés, a nevelés és feldolgozás, valamint az értékesítés teljes folyamatára.

A Tranzit Csoport hisz a fejlesztésekben

  • A TRANZIT Csoport rendelkezik Közép-Kelet Európa legnagyobb víziszárnyas-keltetőjével, mely modern technológiával, megfelelő hatékonysággal biztosítja közel ötven saját tulajdonban lévő telepe ellátását napos állattal.
  • A szintén saját tulajdonban lévő takarmánykeverő üzemeltetése fontos szerepet játszik mind a törzs-, mind a vágóállat-állomány megfelelő minőségű takarmányozásában. A folyamatos K+F tevékenységnek, receptúra kísérleteknek köszönhetően mára az előállított liba- és kacsatermékek GMO-mentessége biztosított.
  • 2014-ben továbbfeldolgozó üzeme épült.

 

PRÉMIUM MINŐSÉG

A Tranzit Csoport kizárólag fehér tollú pecsenye- és húsliba, valamint pecsenyekacsa fajták nevelésével és feldolgozásával foglalkozik. Ennek megfelelően hústípusú lúdtörzsei vannak és tépést sem a tenyészludak, sem a végtermék alapjául szolgáló állatok esetében nem alkalmaz.

A pecsenyelibának az 56-63 napos, azaz kilenc hetesnél nem idősebb, fehér tollú 4 kilogrammnál nagyobb testtömegű lúd minősül. Bőr alatti zsírrétege nem vastagabb, mint 3 mm. Az állat ebben a korban még szűztollában vannak, azaz első tollváltása még nem fejeződött be.

Húslibán általában azok a 16-23 hetes fehér tollú állatok értendők, amelyek háromhetes lábon hizlalás után kerülnek vágásra. Értékes húsrészeik aránya meghaladja a pecsenyeludakét. Ugyanakkor zsírosabbak is – bőrük alatt 4-5 mm vastag zsírréteg képződik. Az utónevelő fázisban többnyire legelőn helyezik el az állatokat.

Pecsenye- és húsliba, valamint pecsenyekacsa termékeink zárt – közel 100 százalékosan –, kontrollált előállítási folyamatból kerülnek ki. A jó gazda gondosságával követjük végig a teljes termékpályát, azaz a tenyésztés, a keltetés, a takarmánykeverés, a nevelés és feldolgozás, valamint az értékesítés teljes folyamatát, így garantálva húsárunk prémium minőségét, ásványianyag-gazdagságát  és GMO-mentességét.

 

GENETIKA ÉS TÖRZSÁLLOMÁNY

A TRANZIT-KER Zrt. 2004 óta rendelkezik saját tenyészlúd-állománnyal és 2007. évtől kezdődően pekingi típusú kacsa szülőpárokkal. Cégünk kizárólag fehér tollú pecsenye- és húsliba, valamint pecsenyekacsa neveléssel és feldolgozással foglalkozik. Ennek megfelelően hústípusú lúdtörzseink vannak, tépés sem a tenyészludaknál, sem a végtermék állományoknál nincs.

Az évi 2 millió naposliba és a mintegy 6 millió naposkacsa kizárólag saját törzsektől származik. Mind a liba-, mind a kacsakeltetés a tulajdonunkban lévő hortobágyi keltető üzemben történik.

A tenyészludak elhelyezése három körzetre koncentrálódik: törzstelepeink vannak Nógrád megyében Cereden, valamint Hajdúböszörmény és Szentes környékén. A telepek egy része hagyományos főciklusú törzstartásra alkalmas, de jelentős számban vannak intenzívebb, zárt rendszerű termelésre kialakított törzstelepeink is. Jelenleg is folyamatban lévő beruházásainkkal együtt célunk az, hogy tovább növeljük a korszerű, többciklusú tojástermelésre alkalmas tenyészlúd férőhelyek arányát.

A kacsatörzsek tartása Hajdú-Bihar megyében összpontosul: törzstelepek Komádiban, Hajdúböszörményben és Hajdúnánáson vannak.

 

Libafajtáink

Saját fajta: „Golden Goose W”, melynek alapja a szentesi Árpád-Agrár Zrt. által tenyésztett „Szentesi Fehér lúd”. Ezt a fajtát és a hozzá kapcsolódó tenyésztőszervezetet korábban megvásároltuk. A tenyésztői munkát azóta mi folytatjuk. Célunk a fajta értékmérő tulajdonságainak folyamatos javítása (szaporaság, keltethetőség, fajlagos nevelési mutatók, vágási élőtömeg, vágási kihozatal, stb.). Saját I. elit, II. nagyszülőpár és III. szülőpár genetikai fokozatú állományokkal rendelkezünk. A tenyésztőmunka alapja a tisztavérű tenyésztés, külső genetikai anyag felhasználása nélkül.

Vásárolt fajta: „Lippitsch” középnehéz testű lúd. Tenyésztője a németországi Eskildsen GmbH. III. szülőpár genetikai fokozatú állományokat vásárolunk viszonylag kis mennyiségben.

 

Kacsafajtáink

Cherry Valley Medium: közepesen nagytestű fajta, tenyésztője a brit Cherry Valley Farms Limited. A tojástermelés egyciklusú, hossza 48-50 hét. A szülőpár állományt évente a tenyésztőtől vásároljuk. A törzskacsa tartásban még csak néhány éves tapasztalattal rendelkezünk, de célunk egyrészt az intenzív tojástermelési körülmények megteremtése, másrészt további fajták tesztelése, kipróbálása, adott esetben termelésbe állítása.

 

ÁLLATTARTÁS ÉS KÖRÜLMÉNYEK
Takarmányozás

A lúd takarmányozása több szempontból is eltér más baromfikétól. A lúd természetszerűleg legelő szárnyas, amelynek természetes takarmánya a zöld. Igényli a rostban gazdag zöld takarmányt, amelynek fogyasztása függ ízletességétől és a mellette adagolt táp (abrak) mennyiségétől és fehérjetartalmától is. Emésztőszervrendszerének sajátosságai és más baromfikétól eltérő felépítése miatt - miszerint nyelőcsöve, melyen begy helyett csupán egy orsószerû tágulat található, igen tágulékony ; zúzógyomra pedig másfél-kétszer akkora nyomással képes a takarmány őrlésére, préselésre, mint más baromfifajoké - az abrakféléket durvára őrölve, illetve roppantva, a tápokat pedig granulált formában eszi.

A hatékony és szakszerű takarmányozás céljából a Tranzit Csoport 2011-ben a takarmánykeverést is integrálta tevékenységébe. A Nyírbátorban megvásárolt saját takarmánykeverő üzemben készíti a tenyésztés és árunevelés valamennyi fázisához szükséges keveréktakarmányokat. A korszerű, számítógép-vezérléses rendszer, a Tranzit Csoport szakértelme és tapasztalata garantálja a takarmány magas minőségét és annak teljes GMO-mentességét.

 
Keltető

A hortobágyi keltető üzemet 2010-ben vásárolta a Tranzit Csoport. Az éves liba- és kacsatojás-mennyiség befogadására és kikeltetésére rendelkezésre álló kapacitás folyamatos beruházással állandó bővítés alatt áll. Hosszú távú fejlesztési program keretében napjainkra egy korszerű, nagyüzemi keltetőt alakítottunk ki, amely a vállalat igényeihez méretezett, gazdaságosan és biztonságosan üzemeltethető. A későbbiekben értékesítésre kínált húsárunk így megfelelő saját forrásból származik.

 

Tartási körülmények

A TRANZIT-KER Zrt. lúd- és kacsatartási tevékenységét elsősorban saját tulajdonú baromfitelepeken végzi. A végtermék alapjául szolgáló állományt nevelő telepek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – elsősorban Fehérgyarmat térségében -, Hajdú-Bihar megyében, elsősorban Hajdúböszörményben, valamint Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találhatók. A nevelőtelepek kizárólag fehér tollú, tépés nélküli húslibákat termelnek. A húsliba előállítása két fázisban történik, az előnevelőkben töltött 3-4 hetet követően az állatok vágásig áttelepítésre kerülnek és hízlalásuk már az utónevelőkben folytatódik.

 
FELDOLGOZÁS
Elsődleges feldolgozás

A Tranzit Csoport közel ötven állattartó teleppel rendelkezik. Az elmúlt években saját feldolgozóüzemmel, keltetővel és takarmánykeverővel bővült az ágazati infrastruktúra.

A feldolgozóüzemben zárt, teljesen kontrollált körülmények között történik a termelés, amelynek során az élelmiszerbiztonságot maximálisan szem előtt tartva folyamatos a minőség-ellenőrzés. Az üzemben feldolgozásra került libahúsáru GMO-mentessége garantált.

A jelenlegi kapacitás éves szinten mintegy 2 millió darab húsliba és 6 millió darab pecsenyekacsa előállítására, feldolgozására és értékesítésére elegendő. A korszerű feldolgozóüzemben éves szinten feldolgozott liba- és kacsahús mennyisége eléri a 30 ezer tonnát. Ezzel a Tranzit Csoport meghatározó szereplője nemcsak a hazai, de a nemzetközi víziszárnyas-, azaz liba-, és kacsapiacnak is. A prémium minőségű termékek jelentős része exportra kerül Európában Németországba, Ausztriába, Nagy-Britanniába, Franciaországba, Szlovákiába, Dániába, Spanyolországba és Olaszországba, valamint a tengeren túl Japánba, Hong-Kongba, Szingapúrba, Kanadába és Dél-Afrikába.

A feldolgozott termékek továbbértékesítése a kiviteli célországokban is részben a vállalat 2007 óta meglévő saját fogyasztói márkája, a Goldenfood alatt, részben pedig a legnagyobb élelmiszerkereskedelmi láncok kínálatában HU 332-es állatorvosi azonosítószámmal ellátva történik.

 
Továbbfeldolgozás - modern sütőüzem

Az elsődleges feldolgozás mellett 2014-ben elindult a Tranzit Csoport továbbfeldolgozó üzeme, mellyel a vállalatcsoport célja – a fogyasztók részéről napjainkban jelentkező egyre nagyobb keresletnek eleget téve – kényelmi termékek előállítása. A korszerűen gépesített, mégis jelentős humán munkaerő foglalkoztatásával előállított kényelmi termékeink a csontnélküli felezett sült kacsa és liba, valamint marinált libamell.

A termékfejlesztés folyamatos, nyitottak vagyunk meglévő és leendő partnereink gondolataira is!

 

MINŐSÍTÉSEK, ELISMERÉSEK